Mesterséges intelligencia

Veszélyes lehet a Mesterséges intelligencia!

Az OpenAI egy mesterséges intelligencia kutatási laboratórium és cég, amelyet 2015-ben alapítottak San Franciscóban. Az OpenAI célja az erős, általános mesterséges intelligencia fejlesztése, amely képes megoldani az emberiség legnagyobb kihívásait, és hosszú távú hasznot hozni az emberiség számára.

A fejlesztéseinek középpontjában a mély tanulás és a természetes nyelvfeldolgozás áll, és a cég számos nagy hatású AI projektet dolgozott ki az elmúlt években, például a GPT-3 nevű nyelvi modellezési rendszert.

Az OpenAI-t több nagy technológiai vállalat is támogatja, és számos neves személyiség is részt vesz a cég vezetésében. Az OpenAI az AI fejlesztése terén elért jelentős eredményeiről és kutatásairól ismert.

 

Sam Altman az amerikai technológiai szektor egyik ismert személyisége, aki az üzleti világban is aktív. Altman az OpenAI egyik alapítója, és a cég korábbi vezérigazgatója volt. Az OpenAI-n kívül Altman az Y Combinator nevű start-up gyorsítócég vezérigazgatója is volt 2016 és 2019 között.

Altman korábban egy saját start-up vállalkozást is vezetett, a Loopt nevű mobilitási szolgáltatót, amely az első helymeghatározó szolgáltatás volt az okostelefonokon. A cég sikeresen végrehajtott egy 43 millió dolláros befektetési körét, mielőtt 2012-ben felvásárolta az emberekkel való kapcsolattartásban jártas Green Dot Corporation.

Aktív befektetőként is ismert a Silicon Valley-ben, és több vállalkozásnak is segített a korai szakaszban történő finanszírozásban. Altman érdeklődési köre kiterjed a mesterséges intelligenciára, a biotechnológiára és a globális kihívásokra, például az éghajlatváltozásra és a politikára is.

 

 

Veszélyes lehet a Mesterséges intelligencia!

 

„Sam Altman szerint konkrétan a legnagyszerűbb technológia lehet a ChatGPT, amit az emberiség valaha létrehozott, közben azonban valós veszélyt is rejt magában a társadalomra nézve, hiszen például rosszindulatú programok megírására is használhatók ezek a nyelvi modellek.

Az ABC News-nak adott interjúban Altman kifejtette, a hasonló technológiákat fejlesztő cégeknek nagyon vigyázniuk kell, hogyan korlátozzák a programjuk használatát, továbbá a szabályokat felállító döntéshozóknak a társadalmat is be kell vonnia a határvonalak megvonásába, hogy az hosszútávon is működhessen.

Altman egyébként a káros programok mellett a dezinformálástól tart, hiszen ezek a nyelvi modellek egyelőre nem tudnak különbséget tenni aközött, hogy mi igaz, és mi hazugság. Ha elég határozottak vagyunk, azt is elhitethetjük velük, hogy kettő meg kettő igazából öt.”írja a PC WORLD egy olyan cikkben, amely arról szól, hogy veszélyes lehet a társadalomra ez a technológia.

 

Sam Altman szerint a ChatGPT-hez hasonló mesterséges intelligencia felhasználható arra is, hogy elősegíthetse a dezinformáció terjedését és a kibertámadásokat. Ez azért nagyon veszélyes, mert, a társadalomnak csak korlátozott ideje van arra, hogy megalkossa azt, hogyan reagáljon. És azt, hogy hogyan szabályozza az AI-t. A ChatGPT atyja hangsúlyozta, hogy a szabályozó hatóságokat és a társadalmat be kell vonni a technológiába – derül ki az ABC News által csütörtök este bemutatott interjúból.

 

 

A Chat GPT pedig ezt állítja saját magáról

A CHAT GPT egy mesterséges intelligencia alapú nyelvi modell, amely képes az emberi nyelv megértésére és a szöveggenerálásra. Mint minden más technológiai fejlesztés, a CHAT GPT is hordoz bizonyos kockázatokat, amelyek között lehetnek társadalmi és etikai kérdések is.

Az egyik lehetséges kockázat a CHAT GPT használatával kapcsolatban, hogy az eszköz által generált tartalom, vagy a felhasználókkal való kommunikáció nem biztos, hogy mindig pontos, megbízható vagy etikus lesz. A CHAT GPT-t akár visszaélésre is fel lehet használni, például hamis információk terjesztésére vagy a felhasználók befolyásolására, különösen akkor, ha a modellt a társadalom kárára használják.

Másik lehetséges kockázat a CHAT GPT használatával kapcsolatban, hogy a modell birtokosa képes lehet a felhasználók adatainak begyűjtésére és felhasználására, amely a személyes adatok védelmével kapcsolatos etikai aggályokat vet fel.

Ezért fontos, hogy az ilyen technológiákat etikus és felelős módon használják, és hogy a fejlesztők és felhasználók szigorúan betartsák az adatvédelmi és etikai szabályokat. Az ilyen fejlesztéseknek minden időben meg kell felelniük a törvényi előírásoknak és az etikai irányelveknek, és a biztonsági kockázatokat szakértőkkel kell értékelni és kezelni.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük