Az internet atyja szerint az MI messze van még a tudatosságtól
Mesterséges intelligencia

Az internet atyja szerint az MI messze van még a tudatosságtól

Az internet atyja szerint az MI messze van még a tudatosságtól

Az internet atyja szerint az MI messze van még a tudatosságtól – Az internet egyik atyja és legfontosabb alakja Vint Cerf, aki kritikus szerepet játszott az internet korai kialakításában és fejlődésében. Cerf a számítógépes hálózatok egyik legnagyobb elismerését, a Turing-díjat is megkapta. Ennek a díjnak indoklásában kiemelték, hogy „a digitális kor számára oly szükséges nyitott, globális hálózat kialakításában játszott meghatározó szerepét„.

Vinton Gray Cerf 1943-ban született Connecticutban, az USA-ban. Szülei diplomáciai pályán dolgoztak, így Cerf a világ számos pontján élt gyermekkorában. Az egyetemi tanulmányait a Stanford Egyetemen folytatta, ahol az elektromos mérnöki szakon végzett. Az első években még a számítógépekkel való kapcsolattartás még nem volt olyan egyszerű, mint ma, így Cerf a hálózatok és az internet lehetőségeinek felfedezésére koncentrált.

A hetvenes években Cerf az ARPANET projektben vett részt, amelynek célja az volt, hogy az Egyesült Államok különböző tudományos kutatóintézeteit összekapcsolja egy számítógépes hálózaton keresztül. Cerf és Robert Kahn munkájának eredményeként született meg a TCP/IP protokoll, amely ma is az internet alapvető technológiája. A protokoll lehetővé tette, hogy különböző számítógépek és hálózatok kommunikáljanak egymással, és létrehozták az internet architektúráját.

Cerf számos más projekten dolgozott az évek során, többek között az NSFNET hálózaton és az ICANN-nál is. A mai napig is aktívan részt vesz az internet fejlődésében és javításában, és számos új technológiát és szabványt dolgozott ki a digitális kommunikáció és adatátvitel területén.

Cerf évtizedek óta elkötelezettje az internet nyitottságának és szabad hozzáférhetőségének, és számos előadást és írást publikált az internet jövőjéről és a hálózat szabályozásának fontosságáról. A világháló elérhetőségét az alapvető emberi jogok közé sorolja, és számos olyan programot támogat, amelyeknek célja, hogy az internet hozzáférhetőbbé és biztonságosabbá váljon.

 

Óriási hype övezi őket, de nem minden esetben működnek úgy, ahogyan azt a fejlesztőik elvárják

 

Vint Cerf azt üzente a vállalkozóknak, ne hozzanak elhamarkodott döntéseket, csak azért mert a Chatbotokat mostanában menőnek tartják.

A Mountin View konferencián szólalt fel, ahol kifejtette, hogy szerinte nem szabad elfelejteni azt, hogy a chatbotok nem minden esetben úgy működnek, ahogyan azt a fejlesztőik és a felhasználóik elvárják, mégis óriási befektetési hype övezi őket.

„Messze vagyunk még a tudatosságtól vagy az öntudattól” – mondta a chatbotokról. Elmesélte, hogy megkérte a chatbotot, hogy tegyen minden mondat végére egy emojit. A chatbot nem teljesítette a kérést. Amikor közölte a rendszerrel a hibát, az bocsánatot kért, de továbbra sem valósította meg a kérést.

„Tanácsot adni valakinek…. orvosi következményekkel járhat. Nagyon fontos minimalizálni a legrosszabb esetben rejlő lehetőségeket.”

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük