Mesterséges intelligencia

Az általános célú robotokat nem szabad felfegyverezni

A Boston Dynamics korábban a Google tulajdonában állt. Ez az a vállalat, amely kifejlesztette a robotkutyát. Most egy nyílt levelet tettek közzé, amelyben azt fogadták meg, hogy ellensúlyozni fogja ügyfeleinek azon kísérleteit, amely során felfegyvereznék a robotokat.

 
 


 
 

A Boston Dynamics robotjai

 

 

A vállalat aggodalmának adott hangot, amikor a kereskedelmi forgalomban kapható robotokat fegyverekkel szerelték fel az emberek. A kötelezettségvállalást számos más robotikai cégi is aláírta.

 
 
 
 

 

Az ügyfelek fegyverekkel szeretlték fel a robot kutyát

A közösségi médiában látható egy trend, amely során az emberek a robotkutyákat fegyverrel szerelik fel és célpontokra lőnek.

“A robotokat segíteni kell, nem pedig ártani. Tiltjuk a fegyverkezést, miközben támogatjuk a robotok biztonságos, etikus és hatékony használatát a közbiztonságban” – mondta a Boston Dynamics egy blogbejegyzésben.

A vállalat által közzétett nyílt levél kiemeli azt, hogy a fogyasztók bizalma a robotokban alábbhagyott, amikor azt látták, hogy a már boldog robot tulajdonosok fegyvereket szerelnek az autonóm robotokra.

 

 

Nyílt levél a robotikai iparnak és közösségeinknek,

Az általános célú robotokat nem szabad fegyverezni

Mi vagyunk a világ vezető vállalatai, amelyek elkötelezettek amellett, hogy a fejlett mobil robotika új generációit bevezessék a társadalomba. A robotok ezen új generációi hozzáférhetőbbek, könnyebben kezelhetők, önállóbbak, megfizethetőbbek és alkalmazkodóbbak, mint az előző generációk, és képesek olyan helyekre navigálni, amelyek korábban nem voltak elérhetők az automatizált vagy távirányítású technológiák számára. Hiszünk abban, hogy a fejlett mobil robotok nagy előnyökkel járnak majd a társadalom számára, mint az ipar munkatársai és az otthonunkban élő társaik.

 

Mint minden új technológiát kínáló új technológia esetében, a fejlett mobil robotok megjelenése is lehetőséget kínál a visszaélésre. A megbízhatatlan emberek felhasználhatják őket polgári jogok betörésére, vagy mások fenyegetésére, megkárosítására vagy megfélemlítésére. Az egyik különös aggodalomra okot adó terület a fegyverkezés. Úgy gondoljuk, hogy ha fegyvereket adunk a robotokhoz, amelyek távolról vagy autonóm módon működnek, széles körben elérhetők a nyilvánosság számára, és képesek eligazodni a korábban elérhetetlen helyekre, ahol az emberek élnek és dolgoznak, az a károk és a súlyos etikai kérdések új kockázatát veti fel. Ezeknek az újonnan képes robotoknak a fegyverkezési alkalmazásai a technológiába vetett közbizalmat is károsítják, oly módon, hogy azok milyen hatalmas előnyökkel járnak a társadalom számára. Ezen okok miatt nem támogatjuk fejlett mobilitású általános célú robotjaink fegyverkezését. Azok számára, akik a múltban beszéltek erről a kérdésről, és azok számára, akik először vettek részt ebben a kérdésben, most megújult sürgősséget érzünk annak fényében, hogy az elmúlt hónapokban egyre nagyobb volt a közvélemény aggodalma, amelyet néhány ember okozott, akik láthatóan nyilvánosságra hozták a kereskedelmi forgalomban kapható robotok felfegyverzésére irányuló erőfeszítéseiket.

 

Megfogadjuk, hogy nem fogjuk felfegyverezni fejlett mobilitási általános célú robotjainkat vagy az általunk fejlesztett szoftvert, amely lehetővé teszi a fejlett robotikát, és nem fogunk támogatni másokat ebben. Amikor csak lehetséges, gondosan megvizsgáljuk ügyfeleink tervezett alkalmazásait, hogy elkerüljük az esetleges fegyverkezést. Ígéretet teszünk arra is, hogy megvizsgáljuk azoknak a technológiai jellemzőknek a fejlődését, amelyek enyhíthetik vagy csökkenthetik ezeket a kockázatokat. Hogy világos legyek, nem foglalkozunk azokkal a meglévő technológiákkal, amelyeket a nemzetek és kormányzati szerveik használnak önmaguk védelmére és törvényeik fenntartására.

 

Megértjük, hogy elkötelezettségünk önmagában nem elegendő e kockázatok teljes körű kezeléséhez, ezért felszólítjuk a politikai döntéshozókat, hogy működjenek együtt velünk e robotok biztonságos használatának előmozdítása és a visszaélésük megtiltása érdekében. Arra is felszólítjuk a robotikai közösség minden szervezetét, fejlesztőjét, kutatóját és felhasználóját, hogy tegyenek hasonló ígéreteket arra vonatkozóan, hogy nem építenek, nem engedélyeznek, nem támogatnak és nem teszik lehetővé a fegyverek ilyen robotokhoz való csatlakoztatását. Meggyőződésünk, hogy ezeknek a technológiáknak az emberiség számára nyújtott előnyei határozottan meghaladják a visszaélések kockázatát, és izgatottak vagyunk egy fényes jövő miatt, amelyben az emberek és a robotok egymás mellett dolgoznak a világ néhány kihívásának kezelésében.

 

 

 
 
 
 
 

Továbbá a Fehér Ház egy Mesterséges Intelligencia Bill of Rights-ot tervez elfogadni, amely arra hivatott, hogy eloszlassa a felgyülemlett aggályokat. A törvénytervezetet már közzé tette a Fehér Ház a weboldalán.

 

 

A mesterséges intelligenciáról szóló törvényjavaslat tervezete

AZ AUTOMATIZÁLT RENDSZEREK MŰKÖDŐKÉPESSÉ TÉTELE AZ AMERIKAI NÉP SZÁMÁRA

A demokráciát napjainkban fenyegető nagy kihívások közé tartozik a technológia, az adatok és az automatizált rendszerek olyan módon történő felhasználása, amely veszélyezteti az amerikai közvélemény jogait. Ezeket az eszközöket túl gyakran használjuk arra, hogy korlátozzuk lehetőségeinket, és megakadályozzuk a kritikus erőforrásokhoz vagy szolgáltatásokhoz való hozzáférésünket. Ezek a problémák jól dokumentáltak. Amerikában és szerte a világon a betegellátásban segíteni hivatott rendszerek nem biztonságosnak, hatástalannak vagy elfogultnak bizonyultak. Megállapították, hogy a felvételi és hitelezési döntésekhez használt algoritmusok tükrözik és reprodukálják a meglévő nem kívánt egyenlőtlenségeket, vagy új káros elfogultságot és megkülönböztetést ágyaznak be. A közösségi média ellenőrizetlen adatgyűjtését arra használták, hogy veszélyeztessék az emberek lehetőségeit, aláássák a magánéletüket, vagy áthatóan nyomon kövessék tevékenységüket – gyakran a tudtuk vagy a beleegyezésük nélkül.

 

Ezek az eredmények mélyen károsak – de nem elkerülhetetlenek. Az automatizált rendszerek rendkívüli előnyökkel jártak, a mezőgazdasági termelőket hatékonyabban termelő technológiától és a viharutakat előrejelző számítógépektől kezdve a betegek betegségeit azonosítani képes algoritmusokig. Ezek az eszközök ma már fontos döntéseket hoznak az ágazatok között, míg az adatok segítenek forradalmasítani a globális iparágakat. Az amerikai innováció erejével felvértezve ezek az eszközök magukban hordozzák annak lehetőségét, hogy társadalmunk minden részét újradefiniálják, és mindenki számára jobbá tegyék az életet.

 

Ennek a fontos előrelépésnek nem szabad a polgári jogok vagy a demokratikus értékek árán járnia, olyan alapvető amerikai elveken, amelyeket Biden elnök kormányának sarokköveként megerősített. Hivatalba lépésének első napján az elnök arra utasította a teljes szövetségi kormányt, hogy dolgozzon az igazságtalanság felszámolásán, a méltányosság beépítésén a döntéshozatali folyamatokba, és határozottan mozdítsa elő a polgári jogokat, az esélyegyenlőséget és a faji igazságosságot Amerikában. [i] Az elnök erélyesen beszélt azokról a sürgető kihívásokról, amelyeket ma a demokrácia jelent, és rendszeresen felszólította a lelkiismeretes embereket, hogy tegyenek lépéseket a polgári jogok védelme érdekében – beleértve a magánélethez való jogot is, amelyet “oly sok más olyan jog alapját nevezett, amelyet magától értetődőnek vettünk, és amelyek beivódtak az ország szövetébe”. [ii]

 

Biden elnök jövőképének előmozdítása érdekében a Fehér Ház Tudományos és Technológiai Politikai Hivatala öt alapelvet határozott meg, amelyeknek irányítaniuk kell az automatizált rendszerek tervezését, használatát és telepítését, hogy megvédjék az amerikai nyilvánosságot a mesterséges intelligencia korában. A mesterséges intelligenciáról szóló törvényjavaslat tervrajza útmutató egy olyan társadalom számára, amely minden embert megvéd ezektől a fenyegetésektől – és olyan módon használja a technológiákat, amelyek megerősítik a legmagasabb értékeinket. Az amerikai közvélemény tapasztalataira reagálva, és kutatók, technológusok, szószólók, újságírók és politikai döntéshozók meglátásai alapján ezt a keretet a From Principles to Practice kíséri – egy kézikönyv mindazok számára, akik ezeket a védelmet beépítik a politikába és a gyakorlatba, beleértve a részletes lépéseket ezen elveknek a technológiai tervezési folyamatba való aktualizálása felé. Ezek az elvek segítenek útmutatást nyújtani minden olyan esetben, amikor az automatizált rendszerek érdemben befolyásolhatják a nyilvánosság jogait, lehetőségeit vagy a kritikus igényekhez való hozzáférését.

 
  
 

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük