Adatvédelem

Kivédhetőek a kibertámadások

A február 24-én kezdődött invázió óta Oroszország folyamatosan rosszindulatú kiberkampányt folytat Ukrajna ellen. Ezen kibertámadások sikertelensége jel lehet arra vonatkozóan, hogy lehetséges védekezni a kibertámadások ellen. Sőt! Még a legkifinomultabb és legkitartóbb támadások ellen is.

 

“Bárhogy próbálkoznak, az orosz kibertámadások egyszerűen nem hozták meg a kívánt hatást” – mondta Lindy Cameron, a Nemzeti Kiberbiztonsági Központ (NCSC) vezérigazgatója.

 

Az Ukrán kibervédelem egy igazán jó és fontos leckét biztosít a világ számára. Ez pedig nem más, mint, hogy a kiberbiztonságban a védekező fél számára jelentős cselekvései lehetőségei vannak.
Az internet jövője elég ijesztő is lehet. Abban a kérdésben, hogy a még nagyobb kiberbiztonságsi fenyegetésekkel szemben, hogyan lehet védekezni. Ukrajna inváziója után, de előtte is kibertámadások sorozata érte Ukrajnát. Ezt Oroszországnak tulajdonították. Az Ukrán kormány és pénzügyi szektor elleni DDoS támadások és a rosszindulatú programok célja az volt, hogy használhatatlanná tegye a rendszereket.

 

Korábban 2015-ben a támadások áramszünetet okoztak. 2017-ben Oroszország elindította Ukrajna ellen NotPetya malware támadását. Azonban a hatása Ukrajna határain túl terjedt és több milliárd dolláros kárt okozott az egész világon.
A kibervédelmi szakértő szerint, “amit láttunk, az egy nagyon jelentős konfliktus a kibertérben – valószínűleg a legtartósabb és legintenzívebb kiberkampány az eddigi rekordok közül. Ugyanakkor rámutatott arra is, hogy ezek a kampányok nem jártak sikerrel, köszönhetően az ukrán kibervédők és szövetségeseik erőfeszítéseinek.”

 

A kibervédelmi szakértő szerint “Ez a tevékenység a legvilágosabban bizonyítja számunkra, hogy erős és hatékony kibervédelem felállítható még egy olyan jól felkészült és erőforrásokkal rendelkező ellenféllel szemben is, mint az Orosz Föderáció.”

  

 

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük