weboldal készítés | felhasználói élmény
Szoftver,  weboldal készítés

Mikor nem jó a felhasználói élmény?

Mikor nem jó a felhasználói élmény? Ebben a cikkben összeszedtünk néhány olyan tényezőt, amelyek negatívan befolyásolják a felhasználói élményt. A weboldal készítés folyamatának célja van. A legtöbb esetben a weboldalt azért készítjük, mert a felhasználók számára valamilyen információt el szeretnénk juttatni vagy valamilyen online szolgáltatást szeretnénk biztosítani.

Bármi is legyen ez a cél a látogatottság szempontjából fontos, hogy weboldalunk megfelelő felhasználói élményt biztosítson a látogatóknak. Amikor elkészül a weboldal és különböző kampányok alkotásával el szeretnénk érni, hogy sok látogató érkezzen a weboldalra, különböző digitális marketing kampányok sokasága közül válogathatunk.

Fontos, hogy a felhasználói élményre már abban az esetben is gondoljunk, amikor a weboldal készítés még csak a tervezési fázisban tart. Amennyiben már rendelkezünk weboldallal, de nem vagyunk megelégedve a látogatók számával, egy rendkívül jó lehetőség, hogy átgondoljuk a felhasználói élmény szempontjából oldalunk működését.

 

Mikor nem jó a felhasználói élmény?

 

weboldal készítés | felhasználói élmény

Nem megfelelő háttérkép

Csodálatos hatást kelthet a weboldal hátterében megjelenő kép, azonban nagyon nagy hibák forrása is lehet. A képnek a lehető legjobban kell illeszkednie a weboldal elrendezésébe. A jó minőségű és megfelelően elrendezett képeknek ki kell egészíteni a weboldalt, de fontos, hogy más elemekre is összpontosítsunk. Ha megfelelően alkalmazzuk a webdesign tervezés során a képek használatát, növelhetjük a felhasználói élményt.

 

Nem megfelelő elrendezés

Amennyiben a weboldal felépítése a zsúfoltság hatását kelti és elvonja a felhasználó figyelmét az üzenetről, akkor nem megfelelő a felhasználói élmény. Amennyiben nem megfelelően terveztük meg a weboldalt, a látogatókat túlterhelheti a sok információ. Elengedhetetlen a tervezés fázisában a szabad tér alkalmazása és az, hogy a fő üzenet kerüljön fókuszba. Amennyiben tiszta elrendezést alkalmazunk, növeljük a webhely felhasználói élményét.

 

A betöltési idő

Amennyiben a weboldal lassan töltődik be, a felhasználói élmény romlik. Ha sokáig kell várni a weboldalra a felhasználó elhagyhatja a weboldalunkat. A weboldalon megtalálható képek optimalizálásával, a sok beépülő modul használatának mellőzésével. A CSS és a JS optimalizálásával, az erőforrások minimalizálásával csökkenthetjük a betöltési időt.

 

A Google eszközeinek mellőzése

A weboldal teljesítményét a Google Analytics és a webmester eszközök segítségével követhetjük nyomon. A Google Webmester eszközök, Search Console a weboldalunk keresőkben történő megjelenésével kapcsolatos adatok sokaságát biztosítja. Az Analytics a weboldal látogatottságával kapcsolatos adatokat. Amennyiben nem használjuk ezeket az eszközöket, számos fontos információtól esünk el. Például, ha azt látjuk, hogy a felhasználók nagyon kevés időt töltenek az oldalon, akkor gondoskodnunk kell arról, hogy ezt a hibát kijavítsuk és növekedjen az oldalon eltöltött idő.

 

A weboldal nem keresőbarát

Amennyiben a weboldalon nincsen elvégezve a keresőoptimalizálás szabályai szerinti műveletek, akkor nem fog megjelenni a találati listában. Annak érdekében, hogy weboldalunk helyezése javuljon az új tartalmakat keresőoptimalizált formában kell létrehozni. EZ segít abban, hogy jobb helyezést érjünk el.

 

A weboldal nem mobilra optimalizált

A mobiltelefonjainkat már hosszú idő óta nem csak kommunikációra használjuk, de fényképezőgépként, kameraként is funkcionál és az internetet is elérjük segítségével. Annak köszönhetően, hogy a felhasználók nagyon nagy százaléka okostelefonon keresztül éri el a weboldalakat, a Google bevezette a mobil-első indexelést. Ez azt jelenti, hogy a weboldalunknak megfelelően kell megjelennie mobilkészülékeket. Ellenkező esetben kisebb esélyünk van megjelenni a kereső találati listájában.

 

 

Amikor weboldalt készítünk, fontos, hogy végül a felhasználókra gondoljunk. A keresőóriás, a Google a SEO, a keresőoptimalizálás szempontjából is hangsúlyozza, hogy a legfontosabb a tartalomkészítés során, hogy azokat ne a keresőmotoroknak, a jobb helyezés érdekében írjuk, de a felhasználóknak. Tartalomgyártás embertől embernek.

A megfelelő tartalom előállításán túl, azonban vannak még olyan tényezők, amelyek fontosak a jó helyezés megszerzése érdekében. Ezek a felhasználói élmény. A fent felsorolt tényezők azok, amelyek a felhasználói élményeket negatívan befolyásolhatják. Természetesen a fentieken túl még számos tényező lehet, amely hatással lehet a felhasználói élményre.

Azonban ne várjuk meg azt, hogy a weboldalunk látogatóinak ilyen hibákkal kelljen szembesülniük és javítsuk ki azokat. A weboldal készítés folyamán a felhasználói élményre ügyelni kell. A weboldal látogatottsága nagy mértékben függ a felhasználói élménytől.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük