Hardver

II. Ezsébet uralkodása és az emberiség történelmének legnagyobb technológiai fejlődése

A királynő 1926-ban született. Ebben az évben mutatták be első alkalommal a televíziót. Ebben az időszakban az emberek otthonainak több mint fele rendelkezett csak árammal.

1953-ban koronázták meg a királynőt, ez volt az év, amikor a televíziókészülékek eladása ugrásszerűen megnőtt. Ebben az évben már léteztek a számítógépek is, de még csak tudományos, illetve katonai számításokra használták fel.

II. Erzsébet uralkodási ideje egybe esik az emberiség történelmének legnagyobb technológiai fejlődésével. A királynő nagyapja V. György még a rádióban mondta el karácsonyi beszédét, a királynő már 1947-ben a televízióban.

„Nagyon remélem, hogy ez az új médium személyesebbé és közvetlenebbé teszi karácsonyi üzenetemet.”

1962-ben II. Erzsébet az első kommunikációs műholdról beszélt egy adásban, amely élő televíziós képeket közvetít az Atlanti-óceán másik felére. 1976. március 26-án a királynő elküldte az első e-mailt.

Egy katonai gépen keresztül, amelyhez HME2 felhasználónévvel csatlakozott, az akkori ARPANET hálózathoz, amely az Internet elődjének tekinthető. A felhasználónév a Her Majesty of Elisabeth II rövidítése.

1983-as karácsonyi beszédében csodálkozott a kommunikációs forradalmon és megjegyezte, hogy nagyapjának három hónapba telt, amig Delhibe megtette az utat oda-vissza, neki csak néhány órába. Ebben az évben jelent meg az első személyi számítógép a kereskedelmi forgalomban.

„A fejlődés ellenére az emberi kommunikáció ősi problémái még mindig velünk vannak. Talán még ennél is komolyabb a veszélye annak, hogy a technológia ilyen mértékű elsajátítása elvakít bennünket az emberek legalapvetőbb szükségletei iránt. Az elektronika nem képes bajtársiasságot teremteni, a számítógépek nem képesek együttérzést generálni, a műholdak nem képesek toleranciát közvetíteni.” – mondta a királynő.

1997-ben jelent meg első alkalommal a királynő karácsonyi üzenete az interneten. Az országban ebben az időpontban, a lakosságnak csak az egynegyede rendelkezett internet hozzáférést biztosító számítógéppel.

2012-ben a lakosságnak már csak egynegyede nem rendelkezett ilyen eszközzel, amikor II. Erzsébet királynő karácsonyi üzenetét első alkalommal sugározták három dimenzióban.

1999-ben azt mondta:

„Nem hiszem, hogy túlságosan aggódnunk kellene. A jövőnek akkor van értelme, ha megértjük a múlt tanulságait. A jövő nemcsak az új kütyükről, a modern technológiáról vagy a legújabb divatról szól, bármennyire is fontosak ezek. Életünk középpontjában – ma és holnap – a másokkal való törődésnek kell állnia… Én pedig a magam részéről nagyon várom ezt az új évezredet.”

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük