Hardver,  Szoftver

Hallottál már az EDGE COMPUTING fogalmáról?

2025-re várhatóan 61 százalékkal fog növekedni a világ adatforgalma, 175 zettabájt nagyságúra. Az IoT eszközök számának növekedése hatalmas mennyiségű adatot termelnek majd. Az ilyen mennyiségű adatok felhőben történő tárolása és használata nagy mértékben terhelné a hálózatot.

Az EDGE COMPUTING célja az, hogy az adatközpontoktól távol végezze el a számítási folyamatokat. Az intelligens eszközöket, mobiltelefonokat, átjárókat felhasználva végrehajtsanak bizonyos szolgáltatásokat a szerver nevében.

A szolgáltatások ily módon történő költöztetésével lehetőség nyílik a tartalom gyorsítótárazására, ami jobb válaszidőt és átviteli sebességet eredményez majd a jövőben.

Egyre inkább fontos részévé válik a számítástechnikai ökoszisztémák számára az edge computing, mert minden korábbinál nagyobb igény merült fel arra, hogy a számítási teljesítmény elérhető és azonnal hasznosítható legyen.

Az edge computing egy olyan technológia, amelynek használatával a szükséges időpontban biztosít rálátást egy adott ökoszisztémára, miközben a feje tetejére állítja a felhőalapú számítástechnikát. Célja, hogy az ügyfelek speciális igényeit kezelje, amelyre a hagyományos számítástechnikai eszközök nem képesek.

A vállalat tulajdonosok legfőbb vágya, hogy távoli telephelyeiken IoT eszközök figyeljék az eseményeket, amelyekről jelentéseket készítenek és az adatfeldolgozás következtében érzékeljenek olyan lehetőségeket, amelyeket optimalizálni tudnak.

Az EDGE COMPUTING technológia okostelefonokra, tabletekre, szenzorok által generált bemenetekre, robotikára, automatizált gépekre alkalmazzák. Helyszíni számítástechnikai és elemzési célokra használják.

Egy elemzés szerint 2025-re 39,9 milliárd intelligens érzékelő és egyéb IoT eszköz lesz használatban az egész világon. Az IoT által generált adatokat nem lehet egyszerűen elküldeni egy központba, amikor előállítják azokat, mert túlterhelnék a sávszélességet. Olyan módszereket kell tehát találni, amelyek megtérülnek.

Az EDGE COMPUTING-ot már sok vállalat bevezette, az IoT megvalósítás részeként. Az EDGE COMPUTING megoldásokat házon belül lehet telepíteni vagy pedig egy felhőalapú szolgáltatásra történő előfizetéssel érhetőek el.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük