Szoftver

Mi fán terem a digitális iker?

Mi fán terem a digitális iker?

A digitális ikerpiac az előrejelzések alapján 4,6 milliárd dollárról 2030-ra 33,9 milliárd dollárra nőnek. Ez igen jelentős emelkedést jelent. Azt jelenti, hogy átlagosan az előttünk álló évek során 28%-os növekedési ütemmel számolhatunk.

Mit jelent a digitális iker?

A digitális iker, angol megnevezése Digital Twin, ebből adódik a rövidítés: DT. Lényegét tekintve egy olyan számítógépes szoftverről beszélünk, amely valós adatokat használ fel, annak érdekében, hogy létrehozzon egy szimulációt. Ez a szimuláció pedig megjósolhat egy termék vagy egy folyamat teljesítményét.

Egy számítógépes modellről van szó, amely képes arra, hogy visszajelzést adjon az eredeti verzión elhelyezett érzékelők segítségével. A digitális iker létrehozása a fizikai objektum meghibásodásának megelőzését szolgálja.

Az analitikával, monitorozással és előrejelzéssel kapcsolatos szolgáltatások pedig integrálhatják az ipari dolgok internetét, a mesterséges intelligenciát és más teljesítmény fokozó tényezőket.

David Gelernter amerikai programozó 1991-ben megjelent Mirro Worlds című könyve tartalmazta. A koncepciót és a modellt 2002-ben mutatta be első alkalommal a Society of Manufacturing Engineers konferencián. A digitális iker tervét a termékéletciklus menedzsment koncepcionális modelljeként javasolta.

Ezt a koncepciót később különböző nevekkel használták. Leginkább azt mondták, hogy a digitális tervezésnek felel meg ez a folyamat. Egészen addig, amíg John Vickers a NASA munkatársa egy 2010-es jelentéséven digitális ikernek nevezte.

A Covid világjárvány miatt megnövekedett a kereslet a digitális ikrek technológia iránt az egészségügyben és a gyógyszeriparban is. A digitális iker fontos szerepet játszott abban, hogy a páciens állapotának, a különböző tabletták hatásainak követésében.

Számos más iparágban használható a digitális iker. Az energiatermelés, az autóipar területén keresztül nagyon sok alkalmazhatósági eset adódik. Az elemzések kitérnek arra is, hogy várhatóan Észak-Amerika lesz a legjövedelmezőbb térsége a digitális ikerpiacnak.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük