Hardver

Te is várod már a 6G technológiát?

A végpontok közötti gyorsabb, jobb adatátvitelről szól a vezeték nélküli kapcsolatokért folyó verseny. Ez a verseny 1979-ben kezdődött, ekkor vezették be az 1G technológiát Tokióban. Most, négy évtizeddel később az 5G és a 6G felé kacsintgat a világ.

2021-ben 166 milliárd dollárral ösztönözték az 5G, a 6G és az alacsony Föld körüli pályán keringő műholdakat és más technológiákat, a McKinsey Technology Trend Outlook 2022 elemzése szerint.

A COVID 19 világjárvány egy jelentős esemény volt, az 5G globális bevezetése terén. Az 5G technológia nagyobb kapacitásával, kevesebb késleltetésével hatással lesz a közlekedésre, a bankrendszerre, a forgalomirányításra, az egészségügyre, a mezőgazdaságra, a digitális logisztikára és még nagyon sok minden másra.

Az intelligens autók, a kiterjesztett és virtuális valóság, a mesterséges intelligencia, a gépi tanulás, az ipari dolgok internete gyorsabb letöltési időt és fokozott adatkommunikációt igényelnek.

„Az 5G rendszerek nemcsak a sebesség, késleltetés és megbízhatóság iránti növekvő igények kielégítésében segítenek, hanem a modern hálózatok költséges erőforrásainak – a spektrumnak és az energiának – a lehető legjobb kihasználásához szükséges rugalmasságban is.”

A mérnököket és a technológiai szakembereket az 5G arra ösztönzi, hogy egy még jobb technológiát hozzanak létre és egy következő generáció, a 6G felé tereljék a világot. A 6G több tudományág átfogó innovációját, új chipeket, eszközöket és szoftvereket igényel.

6G

A 6G jelen pillanatban még csak spekuláció. A jövő innovatív alkalmazásaihoz azonban még jobb csatlakozásra lesz szükségünk. Már nem csak az önvezető autó, de az egymással összekapcsolt, kommunikálni képes járművekről beszélnek, amelyek javítják a vezetési hatékonyságot és a biztonságot.

A kutatóknak még rengeteg problémát meg kell oldaniuk, olyan kihívásokat, amelyekkel nem lehet megbirkózni a jelenleg rendelkezésünkre álló technológia méreteinek javításával. Kifinomultabb antennarendszerek, közös kommunikációs, érzékelési technológiák. Ezeknek a megvalósításához kreatív elektromos és számítástechnikai tervezésre lesz szükség.

A 6G hálózatok új chipek létrehozását igényli, amelyeknek gyorsabban kell feldolgozniuk a jeleket, ez több energiát és gyorsabb tárolást igényel. A 6G technológiák rendkívül precíz időzítést igényelnek. Azonban a 6G ugrásszerű innovációt ígér, kreatív megoldásokat motivál. A szükséges sávszélesség biztosítására és a késleltetés csökkentésére a 6G hálózat közeli eszközöket fog használni.

A digitális ikertechnológia egy olyan feltörekvő technológia, amely segíti a 6G innovációt és a 6G is hozzásegíti, ezt a technológiát ahhoz, hogy létrejöjjön. A 6G hálózat megszületéséhez egy konszenzus szükséges a technológiai szolgáltatók és más szolgáltatók között.

A digitális ikertechnológia egy fizikai rendszer virtuális másolata. Képes arra, hogy modellezze, szimulálja, figyelje, elemezze és optimalizálja a fizikai valóságot. Ez a technológia többféle célt is szolgálhat. A fenntarthatósági célok elérésében segítheti a szervezeteket, segítse a tesztelést és a tervezési szakaszban segítheti a tervezési erőfeszítéseket.

Az előrejelzések szerint a digitális ikertechnológiára fordított kiadások 4,6 milliárd dollárról 33,9 milliárd dollárra nőnek 2030-ra.

Az iparág szereplőinek egységes elképzelést kell alkotniuk annak érdekében, hogy a következő generációs hálózat, a 6G milyen alkalmazásokat támogasson és hogyan működjenek együtt a technológiák.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük