Adatvédelem

Nincsen többé biztonságban a légréses számítógép?

A hétköznapi felhasználó nem találkozik a légréses számítógéppel. Azokat a különleges felhasználás során, rendkívül különleges szereplők használják csak, igazán érzékeny információk tárolására. A légréses rendszerek biztonságát arra alapozzák, hogy olyan rendszereket hoznak létre, amelyek nem kapcsolódnak a hálózathoz.

Ezáltal növelik a rendszer hatékonyságát a különböző támadásokkal szemben. Azonban egy izraeli biztonsági szakértő, mos arra hívta fel a figyelmet, hogy még azok a rendszerek is megtámadhatóak, amelyek soha nem csatlakoznak hálózathoz.

Air grap jelentése légrés. Az Airgrapping volt a neve annak a módszernek, amiker egy vagy több gép semmilyen hálózatra nem kapcsolódik. Egy izraeli szakértő azonban a múltban bizonyította, hogy az airgrapping is áttörhető.

 

Légréses számítógépet a legérzékenyebb adatok feldolgozása során használnak. Például katonai, üzleti, tudományos adatok feldolgozásához. Morechai Guri, aki a Ben-Gurion Egyetem Kirberbiztonsági Laboratóriumának vezetője, azonban felhívta a figyelmet néhány dologra.

 

A légréses számítógépek biztonságának meghiúsulásáról beszél Guri, aki arról tett közzé egy emlékeztetőt, hogy ezek a biztonsági megközelítések sebezhetőek a vizuális és ultrahangos fenyegetésekkel szemben.

 

Mordechai Guri kiberbiztonsági kutatólaboratóriumában a K+F részleg vezetőjeként az adatok továbbításának új módszereit és az okostelefonok giroszkópjaira történő adatátvitel módszereit forradalmasította.

Igaz nem túl gyakoriak és csak ritka esetben fordulnak elő, de a légréses rendszerek elleni támadások pusztítóak lehetnek. A kormányzati, pénzügyi, ipari és katonai rendszerek általános biztonsági gyakorlataként írja le Guri a légréses gépeket.

Ezek a támadások a kémfilmek és kémregények témái közé tartoznak, de valakinek tesztelnie kell a támadásokat, annak érdekében, hogy megtudja, ködnek-e, mielőtt valaki olyan teszi meg, aki nem annyira lelkiismeretes.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük