Szoftver

Béta tesztelésre lehet jelentkezni

Igazán izgalmas dolog egy olyan algoritmussal beszélgetni, amelyik állítólagosan öntudatra ébredt. Természetesen ezt a dolgot, miután bejárta az egész világsajtót, többen cáfolták. Ennek ellenére most lehetőség van arra, hogy bekapcsolódjunk béta-tesztelőként a Google mesterséges intelligencia laborjába.

Mit jelent a béta tesztelés?

A szoftverfejlesztés során rendkívül nagy szerepe van a tesztelésnek. A szoftver elkészítésének különböző állomásain a teszteléseket különböző módon hajtják végre. A célegyenesbe érve, amikor már elkészült a szoftver következik az alfa majd a béta tesztelések. Mondhatjuk, hogy a béta tesztelés egy már csaknem kész szoftvernek az előzetes felhasználói tesztelése.

Az alfa tesztelést egy kis szakértői csoport végzi el, a béta tesztelés során pedig már lehetőség van arra is, hogy a szoftvert ne szakértők teszteljék. A program béta verziójához már hozzáfér egy meghatározott számú felhasználói kör vagy akár mindenki számára is közzé lehet tenni béta változatot.

Bárki jelentkezhet, aki szeretne elbeszélgetni a LaMDA 2-vel, ez az a nyelvi modell, amely a Google egyik mérnöke szerint öntudatra ébredt. Egy fejlesztő szerint annyira jól sikerült a Google kísérleti mesterséges intelligencia modellje, hogy az algoritmus konkrétan öntudatra ébredt.

Az egész világsajtót körbejárta a hír, amit később többen is cáfoltak. A mérnököt, aki azt állította, hogy a Google mesterséges intelligenciája öntudatra ébredt, kirúgták a munkahelyéről. Nyilvánvalóan sokakat érdekelhet, hogy ezzel az állítólagosan öntudatra ébredt modellel milyen lehet beszélgetni.

A Google lehetőséget teremt erre. Sundar Pichai jelentette be, hogy az elkövetkező hónapokban a Google fokozatosan elérhetővé teszi béta-tesztelők számára, hogy futtassák a LaMDA 2-t.

https://aitestkitchen.withgoogle.com/

Ezen az oldalon lehet jelezni az igényünket. A béta tesztelők ellenőrzött és felügyelt keretek között lépnek interakcióba a felülettel. Akár Magyarországról is lehet jelentkezni.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük