Mesterséges intelligencia,  Szoftver

Mit jelent a természetes nyelvi feldolgozás?

A Google egy olyan fantasztikus elképzelésből adódóan jött létre, amely nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint, hogy a világ összes információját össze akarja gyűjteni és rendszerezni kívánja azokat.

Az internet kezdeti időszakában az egyes weboldalakat katalógusokon keresztül lehetett elérni. A folyamatos fejlődés magával hozta egy jó kereső kifejlesztésének az igényét, amely versenyt minden kétséget kizáróan a Google nyert meg.

Már évek óta nyelvi modellekkel dolgozik a kereső annak érdekében, hogy a szöveget értelmezzék és irányelveiknek megfelelően a lehető legjobb keresési oldalakat állítsa össze a keresőmotor.

A Google még szemantikusabbá és kontextus-alapúvá teszi a keresési találatokat. A természetes nyelvi feldolgozás segít abban, hogy még jobb SERP-et állítson össze a keresőóriás. A szemantikai kereséshez a természetes nyelvi feldolgozás nyitotta meg a kaput.

Mit jelent a természetes nyelvi feldolgozás?

Az NLP lehetővé teszi azt, hogy a szavak, a mondatok és a szövegek jelentésének megértését új információ vagy új szöveg alkotásához. A szöveg, illetve a természetes nyelv szemantikai értelmezésével és természetes nyelv generálásából tevődik össze. A beszédfelismerés, a korábban rögzített szövegek szegmentálása és a szavak alapvető formáinak felismerése, a szavak funkcióinak felismerése, a mondatösszefüggések felismerése használható akár chatbotok és más kérdés-felelet rendszerek fejlesztésére

A Google a természetes nyelvi feldolgozás modelljét használja a keresési lekérdezések értelmezésében. 2019-ben, amikor a BERT frissítést kiadta, hangsúlyozta a természetes nyelv megértésnek fontosságát: „A Keresés lényegében a nyelv megértése. A mi dolgunk, hogy kitaláljuk, mit keres, és hasznos információkat jelenítsen meg az internetről, függetlenül attól, hogyan írja le vagy kombinálja a szavakat a lekérdezésben. Miközben az évek során folyamatosan fejlesztjük nyelvértési képességeinket, néha még mindig nem értjük jól, különösen összetett vagy társalgási lekérdezések esetén. Valójában ez az egyik oka annak, hogy az emberek gyakran használnak „kulcsszavakat”, olyan szavakat írnak be, amelyekről azt hiszik, hogy megértjük, de valójában nem úgy, ahogyan felteszik a kérdést.”

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük