Adatvédelem

Mindegy mire kattintasz, amikor felugrik a helyadatok gyűjtésére történő beleegyezés kérelem?

Egy-egy szerződés megkötésére az jellemző, hogy azokat egyenrangú felek kötik meg azokat, szabad akaratukból. A nagy közösségi hálózatok rendelkeznek ugyan felhasználói szabályzattal, ám azok olyan hosszúak és megváltoztathatatlanok a felhasználó által. Ellenben a szolgáltató módosíthatja azokat, amit a felhasználó, ha nem fogad el, akkor annyit tehet, hogy törölheti magát.

Az adatvédelmi tájékoztatóval szintén hasonló a helyzet. Olyan hosszú jogi dokumentum, amit az emberek nagy többsége automatikusan elfogad. Nem hiszem, hogy egy-egy közösségi média felhasználói fiók létrehozása előtt bárki is hosszan tanulmányozná ezeket a dokumentumokat.

A jelenlegi helyzet egyébként abból a szempontból is furcsa, hogy a Facebooknak most fizetnie kell azért, mert azokról a felhasználókról is gyűjtött földrajzi adatokat, akik egyébként ezt a lehetőséget kikapcsolták. Még egy Sok hűhó semmiért, amikor folyamatosan felugrik a különböző oldalakon, a „XY oldal szeretne helyszín adatokat gyűjteni rólad” kérdés, amelyet a felhasználó elfogad vagy sem.

És abban az esetben, hogy ha a nem gombra kattint, úgy tűnik, hogy az nem sokat ér, hiszen a Facebook a jelenlegi hírek tanulsága szerint ebben az esetben is gyűjtötte azokat az adatokat, hogy az adott felhasználó éppen hol tartózkodik.

A Meta 37,5 millió dollárt fizet, amiatt, mert a Facebook megsértette a felhasználók magánéletét. Engedély nélkül követte nyomon mozgásukat. Az egyezségi javaslatot a San Farncisco-i bíróságon nyújtották be, amelyet még a bíróknak jóvá kell hagyniuk.

A Facebook nemcsak a Kalifornia adatvédelmi törtvényt sértette meg, de a vállalat adatvédelmi szabályait is azzal a tevékenységével, hogy adatokat gyűjtött azokról a felhasználókról, akik kikapcsolták a helyszolgáltatásra vonatkozó kérelmet a mobiltelefonjukon.

2018-ban nyújtották be a keresetet. A Reuters hírügynökség szerint a Meta tagadja, hogy jogsértést követett volna el.

Az Egyesült Államok Kongresszuságban Elizabeth Warren szenátor törvényjavaslatot nyújtott be, amely megtiltja az adatközvetítőknek a lakosságról szerzett hely és egészségügyi információk áruba bocsátását.

Ez a törvény „megtiltja az adatbrókereknek a helyadatok és egészségügyi adatok értékesítését vagy továbbítását, és előírja a Szövetségi Kereskedelmi Bizottságnak, hogy 180 napon belül hirdesse ki a törvény végrehajtására vonatkozó szabályokat, ugyanakkor kivételeket tegyen a HIPAA-nak megfelelő tevékenységekre, védett első módosítás beszédet és érvényesen engedélyezett közzétételt.”

 

 

 

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük